Ayurvedische Behandelingen

Advies

Advies en evaluatie met betrekking tot hoe je leeft. We geven gericht advies voor wat bij jouw constitutie en hulpvraag past. Gespreksvoering of therapie kan hier ook een onderdeel van uitmaken. 

Lichaamsbehandeling

Massages: Abhyanga • Vishesh

Basti:          Hridaya Basti • Kati Basti •
                   Janu Basti • Manya Basti
Pranayama training

voor meer uitleg over de verschillende behandelingen, scrol naar onderen.

Massages: 

Ayurvedische massages met medicinale kruiden en/of warme oliën. Afhankelijk van uw klachten kunnen er verschillende soorten massages voorgeschreven worden:

Abhyanga

Relatief milde massage op het gehele of een gedeelte van het lichaam. Deze vorm van massage geeft niet alleen een prettige gewaarwording, maar helpt tevens bij voorkoming en genezing van talloze aandoeningen en werkt versterkend voor het zenuwstelsel. Uitgebreide informatie vind je hierover op de pagina onder massages-abhyanga.

Vishesh 

Het is een speciale diepe stevige massage die verklevingen van cellen tegen gaat en die sterk de bloedsomloop in de spieren verbetert. Deze vorm van massage lost en reinigt ama (toxinen) van de weefsels op en stimuleert de lymfestroom, verwijdert blokkades om de bloedstroom te verhogen, helpt bij het verbeteren van de spijsvertering. Deze in westerse termen deep tissue massage is vooral goed voor pijnlijke, vermoeide of pijnlijke spieren en geeft versoepeling in de spieren en gewrichten.

Basti's: 

Bij de behandeling wordt er een rand van deeg op het te behandelen gebied aangebracht, hier wordt vervolgens warme olie ingegoten en deze wordt continu ververst zodat de olie op temperatuur blijft en het gebied optimaal kan ontspannen om de behandeling op te nemen. De olie en kruiden worden aangepast op de klacht. U blijft zo enige tijd liggen, zodat de olie de diepere weefsels in kan trekken.
Deze behandeling verhoogt de bloedcirculatie in de aangedane plek en tijdens de behandeling wordt de medicinale olie tot diep in de huid opgenomen en voedt en versterkt zowel de spieren als zenuwen. De behandeling  wordt afgesloten met een plaatselijke lichaamsmassage. Er wordt een reeks van 3-4 behandelingen aangeraden om het beste effect te bereiken.

Hridaya basti

Een behandeling van 45 min. die erop is gericht verlichting te geven bij astmatische klachten en andere ademhalingsproblemen, als ook bij spierkrampen in de borststreek,  emotionele problemen en problemen van het hart. Gebruikte olie: Dhanwantharam-Tail

Kati Basti

Een behandeling van 30 - 45 minuten die wordt toegepast bij rugklachten; chronische lage rugpijn, hernia, wervelkolom problemen, rugstijfheid, ontstekings- en of spierpijn. Het kan ook worden ingezet bij rugklachten die vanuit het bekkengebied of vanuit de buik doorstralen naar de rug, of bij rugpijnen tussen de schouderbladen waar zich bepaalde spanningen hebben opgehoopt waaronder bij spondylitis, spondylolysthesis, hernia, reumatische artritis, artrose, sacro-ilitis, lumbosacraal radiculair syndroom. Het doel is om de plaats die overbelast en ongezond is tot diepe ontspanning te brengen. 

Janu Basti

Een behandeling van 25 min per gewricht. Janu Basti is inzetbaar bij talloze aandoeningen van de knie, heup en schouder gewrichten.  Bij pijnlijke gewrichten zult u direct verlichting merken. Indicaties/ Klachten : pees- en gewrichtspijnen, stijve gewrichten, osteo- artritis, osteoporose, artrose of chronische pijn in de knieën. Dit verminderd de vata dosha in de knie, verbeterd de doorbloeding en vermeerderd de synoviale vloeistof in de knie, is versterkend en voedend en verbeterd de mobiliteit.Manya Basti 

Indicaties/ Klachten: rugspier-en gewrichtspijnen, stijve gewrichten, uitstralende pijnen, nekklachten (spondylitis, spondylolysthesis, hernia, reumatische artritis, artrose).

Pranayama

Oefeningen en training met ademhaling. Je wordt uitgebreid begeleid in het goed uitvoeren en toepassen van verschillende technieken.